1. Via welke kanalen zijn de producten Yvan Christiaens verkrijgbaar?
Ons product wordt verdeeld via een dealernetwerk in België en buitenland, dit om transportkosten te beperken.
Laat u bij onze dealers uitvoerig informeren omtrent onze producten. Vraag uitdrukkelijk naar voldoende productinformatie en vraag onze uitgebreide cataloog 'Yvan Christiaens'.
Onze producten zijn voorzien van een stempel.
Deze stempel kenmerkt al onze kwaliteitsproducten. Kijk altijd na bij levering of deze stempels terug te vinden zijn. Mocht dit niet het geval zijn, laat het ons zeker weten via info@tuinhuizenfabrikant.be.
2. Hoe contacteer ik een dealer van Yvan Christiaens?
Na invullen van het info-formulier sturen wij u onze brochure op en vermelden de naam van de dealer in uw buurt. Deze dealer kent alle producten van Yvan Christiaens en kan voor u alle werken uitvoeren, alsook instaan voor de dienst na verkoop.
3. Zijn de modellen van Yvan Christiaens Belgisch?
Alle producten Yvan Christiaens zijn Belgisch en worden in eigen atelier vervaardigd op een terrein van 25.000m².
4. Worden alle producten van Yvan Christiaens tentoon gesteld?
Door het grote aanbod is het onmogelijk alle modellen te kunnen presenteren. Vraag daarom naar onze folder, deze kan je uitgebreid informeren qua mogelijkheden.
5. Is maatwerk mogelijk?
Jazeker, maatwerk behoort tot de mogelijkheden, fax uw plan naar 056 77 47 52 en wij werken uit.
6. Welke afmetingen hebben de ramen en deuren?
De ramen en deuren hebben standaard afmetingen. De klant mag – binnen de technische mogelijkheden - de positie ervan zelf kiezen. Deuren kunnen worden geleverd met of zonder glas (de producten van Yvan Christiaens worden alleen geleverd met glas, geen plastic !). Keuze deuren tussen modern en rustiek, keuze van de draairichting. Rubberen dichting wordt voorzien waar mogelijk. Dit alles zonder meerkost. Zie de Yvan Christiaens folder voor de mogelijkheden.
7. Zijn er goten voorzien aan mijn tuinhuis of carport?
Ja, alle platte daken met metaalplaat en/of epdm-folie hebben goten. Bij zadeldaken, piramidedaken zijn de goten niet inbegrepen, maar wel apart verkrijgbaar. Vraag meer inlichtingen aan uw dealer.
8. Uit welke materialen bestaan de palen?
Voor de palen mag de klant zelf een keuze maken uit verlijmd geïmpregneerd 12 x 12, of hardhout tegen meerprijs. Ook eik is mogelijk tegen meerprijs.
9. Wordt het tuinhuis precies geleverd zoals op de foto's?
De foto's op de website en in de folder zijn foto's die door onze klanten worden opgestuurd en kunnen mogelijks al enkele jaren oud zijn. Het is eveneens mogelijk dat het product intussen al is aangepast als gevolg van productinnovatie, of dat de klant zelf het hout al met bv. beits heeft bewerkt, of dat er optionele goten gemonteerd zijn. Vraag daarom de exacte productbeschrijving aan uw dealer. De huisjes worden geleverd volgens die voorschriften.
10. Wat is de gebruikelijke levertermijn?
Doorgaans moet u rekenen op 4 werkweken voor producten zonder autoclaaf, 5 werkweken voor producten met autoclaaf en 6 werkweken of meer voor maatwerk, alnaargelang de grootte van het tuinhuis. De levertijd is seizoensgebonden, in maart tot juni kan de levertermijn enkele weken langer zijn.
11. Hoeveel bedraagt de garantietermijn?
Op alle producten van Yvan Christiaens is de wettelijke garantie voorzien.
12. Kan ik zelf mijn tuinhuis monteren?
Een tuinhuis van ca. 3 m x 3 m kunt u gerust zelf monteren, mits de nodige gereedschappen die een handige Harry in zijn bezit heeft. Voor grotere tuinhuizen en complexere constructies (zoals bv. bijgebouwen met een luifel of een afdak, dakbedekking in epdm, enz.) adviseren wij u om beroep te doen op een vakman van Yvan Christiaens of één van zijn dealers.
13. Wat kost de montage?
Dit is afhankelijk van de grootte, het type, de ligging en andere factoren. Vraag meer info aan uw dealer.
14. Zit er een montageplan in het zelfbouwpakket?
Ja, bij elk type huisje is er een algemeen montageplan bijgevoegd. Dit kan wel afwijken van de geleverde goederen, maar het principe, het idee, het systeem blijven gelijk. Door ons enorm groot gamma en modellen kunnen we onmogelijk per huisje een apart plan opstellen. Mocht één en ander voor u te ingewikkeld zijn, dan raden we aan om de montage door onze montagedienst te laten uitvoeren. Onze vakmensen hebben de ervaring, het is hun job.
15. Voorzie ik best een houten vloer of betonnen vloer?
Voor een klein tuinhuis tot ca. 3 m x 3 m kan een houten vloer volstaan. Voor grotere tuinhuizen adviseren wij u een betonnen vloer te gieten. Ook die service kan Yvan Christiaens of één van zijn dealers u aanbieden.
16. In welke houtsoorten zijn de producten van Yvan Christiaens verkrijgbaar?
Ceder, vurenhout en vurenhout geïmpregneerd, eik, iroko en thermo ayous zijn uit voorraad verkrijgbaar. Andere houtsoorten op aanvraag.
17. Wat is een blokhut?
Een blokhut is opgebouwd uit losse planken met een kruisverbinding.
18. Wat is paneelbouw?
Paneelbouw zijn voorgemonteerde planken op een kader en worden in de hoek samen gevezen. Een hoekprofiel zorgt voor de afwerking.
19. Met welke dakbedekking kan ik de producten van Yvan Christiaens verkrijgen?
Dakbedekking verkrijgbaar in singles in diverse kleuren, namaakpannen, metaalplaat, EPDM-folie, kleipannen en cederleien.
20. Kan ik prijs krijgen per mail of per telefoon?
Neen, maar via het formulier "Offerte-aanvraag" kan je een richtprijs bekomen. Deze offerte bespreek je dan best met onze specialist-vertegenwoordiger bij u thuis, of bij één van onze dealers in uw buurt.
21. Heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn houten berging of tuinhuis?
Losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage komen in vele gevallen in aanmerking voor een vrijstelling van vergunning. Er geldt in een aantal gevallen een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin. Het kan hier gaan over een tuinhuis, poolhouse, vrijstaande carport,vrijstaande garage, serre ...
Hiervoor moet steeds aan een aantal voorwaarden voldaan worden.
Het uitbreiden van een woning is nooit vrijgesteld van vergunning. Voor de aanbouw van bijgebouwen aan de woning, zoals bv. een carport tegen de zijgevel kan de vergunningsplicht onder voorwaarden vervangen worden door een meldingsplicht.
Neem altijd contact op met uw gemeente en/of kijk op http://www.ruimtelijkeordening.be.
22. Kan je ervoor zorgen om ons oud tuinhuis weg te doen?
Ja, wij staan in voor het wegdoen van uw oud tuinhuis. Voor info en prijs, contacteer uw dealer.
Opgelet: Een oud tuinhuis waar asbest is in verwerkt laat je verwijderen door een daartoe vergund gespecialiseerd bedrijf.
23. Kan je instaan voor betonwerken?
Ja, indien nodig doen wij de grond- & betonwerken. Voor info en prijs, contacteer uw dealer.
24. Kan je instaan voor een houten plankenvloer bij ons overdekt terras?
Ja, indien gewenst verzorgen wij deze plankenvloer. Voor info en prijs, contacteer uw dealer.
25. Kan je deuren, ramen of losse onderdelen kopen bij ons?
Neen, alle onderdelen zijn op maat en enkel voor eigen productie bestemd. Losse onderdelen zijn niet apart leverbaar, en maken altijd deel uit van een geheel.
26. Mag ik mijn tuinhuis schilderen?
Ja, maar de verf moet vochtregulerend zijn, zodat het hout nog kan ademen. Autoclaaf behandelde tuinhuizen, zeker de eerste 3 jaar onbehandeld laten en nadien gewoon evenb opfrissen met tuinolie ! Ceder tuinhuizen laat je best verweren. Je kan en mag behandelen maar dan met met cedergedragen olie !
27. Is het normaal dat de binnenconstructie van mijn tuinhuis bestaat uit vurenhout?
De binnenconstructie wordt omwille van productieredenen en technisch oogpunt (stevigheid) steeds uit vurenhout vervaardigd. De binnenconstructie verschilt aldus van de gekozen houtsoort.
28. In welke materialen worden de steunbalken en kroonlijsten vervaardigd?
Afhankelijk van de gekozen houtsoort worden de steunbalken en kroonlijsten in ofwel dezelfde houtsoort ofwel een minstens gelijkwaardige en even duurzame houtsoort vervaardigd. Bepaalde houtsoorten (zoals bv. iroko) lenen er zich niet om als kroonlijst of steunbalk uitgevoerd te worden.
29. Is je tuinhuis klaar voor de winter?
Winter is coming. Tijd om de tuinmeubelen, gereedschap en barbecue opnieuw op te bergen in je tuinhuis. Wie wil dat zijn spullen komende lente nog intact zijn, doet er goed aan om zijn tuinhuis een grondige onderhoudsbeurt te geven alvorens de winter – en de daarbij horende Belgische, wispelturige weersomstandigheden – in het land is. Wij geven je 5 tips die ervoor zorgen dat jouw houten tuinhuis de winter doorkomt.
1. Ontmos het dak en de dakgoten
Mossen op daken zijn een bekend verschijnsel. Het dak en de dakgoten ontmossen heeft naast een esthetische ook een functionele waarde. Door het dak te ontmossen blijft regenwater er niet langer op liggen waardoor er geen intern vocht kan ontstaan. Het is een eenvoudig taakje dat niet veel tijd in beslag neemt. Met een borstel en een mengsel van water en bleekwater kom je al ver. Dorre bladeren en twijgjes haal je uit de dakgoot om een opgestopte afvoergoot te voorkomen. Zo ziet jouw dak er op slag weer als nieuw uit.
2. Controleer de dakafdichting bij EPDM-daken
Via losse naden en dakafdichtingen kan water binnensijpelen in het tuinhuis. Controleer het dak dus op scheurtjes of blazen en voorkom zo problemen. Indien je merkt dat er losse naden of scheurtjes zijn, kan je die herstellen met rubbertape. Blaasjes snijd je open en repareer je met rubberpasta. Deze producten vind je bij de doe-het-zelfzaak. Je kan uiteraard ook beroep doen op de hulp van een professional.
3. Behandel het slot en de scharnieren met smeermiddel
Tuinhuisdeuren hebben over het algemeen drie scharnieren. Smeer ze één voor één in met olie. Werk zo alle scharnieren af alsook de rail van een eventuele schuifdeur. Om het slot weer soepel te laten draaien gebruik je een siliconenspray voor de lagers en eens op de sleutel zelf. Draai het slot vervolgens enkele keren om-en-weer.
4. Behandel het hout met beits
Wie zijn tuinhuis recent aankocht, behandelt bij voorkeur zowel de binnen- als buitenkant met gekleurde tuinolie of beits. Gebruik zeker geen verf of vernis op hout want hierdoor kan het niet langer ‘ademen’ met vochtophoping als gevolg. Kocht je je tuinhuis al een tijdje geleden? Breng dan enkel op de buitenzijde een nieuwe laag aan. Probeer dit proces om de twee jaar te herhalen en bescherm je tuinhuis optimaal tegen vocht.
5. Goed verluchten
Goed verlucht tijdens de winter resulteert in minder condens. Zet daarom regelmatig uw ramen op kiep-stand, op een kier of plaats een extra verluchtingsrooster.
30. Mag de betonplaat groter zijn dan mijn tuinhuis?
Nee, de maten worden opgegeven en altijd kleiner dan volume tuinhuis, minstens 5 cm hoger dan grasniveau. Idem voor bijhorende terrassen, maar deze mogen niet meegegoten worden op hetzelfde niveau, minstens 5 cm lager!
31. Hoe voorkom je opspattend water rondom je tuinhuis?
Door een grindstrook of pad aan te leggen (5 cm lager dan het betonvlak) rond het tuinhuis voorkom je opspattend water, aarde of zand tegen de onderkant. Dit verlengt levensduur van je tuinhuis. Lees ook onderhoud.
32. Is het normaal dat bij een plat dak met metaalplaat deze dakbedekking langs de buitenzijde onderaan nog zichtbaar is?
Een plafond wordt enkel geplaatst binnenin het tuinhuis en nooit aan de buitenkant. Het is dus volkomen normaal dat deze dakbedekking met metaalplaat rondom het tuinhuis nog zichtbaar is. Ook wordt de sponde nooit gemonteerd tot tegen deze metaalplaat, om regenwater te kunnen doen afvloeien.
33. Heeft het zin om met een waterpas uw tuinhuis te controleren?
Een tuinhuis is een houten constructie en hout leeft, jaar in, jaar uit. Een tuinhuis zet uit in de winter en krimpt in de zomer. Tijdens de montage streven we altijd een mooi visueel resultaat na. Nadien de constructie met een waterpas controleren is als water naar de zee dragen, een zinloos karwei dus.
34. Is het normaal dat er onderaan en rondom mijn thuishuis een verluchtingspleet is?
Ja, een tuinhuis met een houten vloer dient verlucht te worden om schimmel en rotting van het hout tegen te gaan.
35. Mag ik mijn tuinhuis lange tijd onopgebouwd in de tuin laten liggen?
Alle panelen van uw tuinhuis worden liggend op pallet geleverd. De delen zijn verpakt in krimpfolie. We raden aan na het lossen de verpakte panelen rechtop te plaatsen, volledig afgeschermd van zon en regen. Ook is het niet aangewezen om pakweg weken of maanden te wachten met de opbouw van het tuinhuis. En ook de panelen uit de verpakking halen en ze bv. in de tuin leggen is geen goed idee. Regen, zon en wind kunnen er dan vrij op inspelen. We adviseren sterk om zo snel mogelijk met de opbouw van het tuinhuis en de dakbedekking te starten.
36. Is het normaal dat de voet van de paalhouder slechts deels wordt vastgeschroefd?
Vroeger rustten de houten palen veelal op gestabiliseerd zand (stabilisé). Nadien werd dan vastgesteld dat de palen konden verzakken zodat het tuinhuis na verloop van tijd niet waterpas meer stond. Daarom gieten we nu sinds jaren betonblokjes op voorhand en dit tot onder het niveau van de oprit of terras, zodat alles mooi kan worden weggewerkt. De blokjes dienen enkel als vaste steun tijdens het plaatsen. Zelfs indien de paalhouder slechts deels kan worden vastgeschroefd is dit absoluut niet nadelig voor de constructie en komt de ondersteuning niet in het gedrang.
37. Hoe dimensioneer ik het best de afvoerbuis voor regenwaterafvoer?
Afvoerbuizen voor regenwater afkomstig van het dak dienen minstens een diameter van 80 mm te hebben en 110 mm is zelfs nog beter. Het regenwater moet immers vlot weg kunnen om te vermijden dat het water in de afvoerbuis ophoopt en niet of onvoldoende afloopt. Ook een verloopstuk naar een kleinere diameter is niet aangewezen.
38. Schimmel op thermo ayous en andere duurzame houtsoorten: hoe los je dit op?
Na dagen of zelfs maanden van regen is alles vochtig in de tuin, ook uw tuinhuis. Enkele maanden later zie je zwarte spikkels, vlekken en vegen op het hout van uw tuinhuis in thermo ayous verschijnen. Wat krijgen we nu? Schimmel op mijn nieuw materiaal? Nee, dit is geen productiefout en je hebt geen slechte plank gekregen. In tegendeel: schimmelvorming op hout is een natuurlijk proces, zelfs voor houtsoorten zoals thermo ayous! Maar wat doe je om dit te verhelpen? Is jouw tuinwand nu beschadigd? In dit blogbericht gaan we hier dieper op in en beantwoorden we al je vragen.
Dat je schimmel aantreft op een houten tuinmeubel of -gebouw, is héél natuurlijk. Alle houtsoorten, zowel Europees hout, tropisch hardhout als thermisch behandeld hout, zijn van nature vatbaar voor schimmelvorming. Thermowood is echter wel bekend voor zijn resistentie tegen schimmels waardoor de kans kleiner is, maar het is nog steeds niet volledig uitgesloten.
Er is positief nieuws
Wie schimmel ziet op zijn hout moet niet meteen panikeren. Er zijn namelijk tal van positieve nieuwtjes!
Ten eerste zal schimmel maar in uitzonderlijke gevallen schadelijk zijn voor de duurzaamheid en de stevigheid van het materiaal. Dat is enkel het geval wanneer de schimmel van het hout leeft en dus voedingsstoffen uit het materiaal haalt. Bij thermisch behandelde houtsoorten (zoals thermo ayous) halen bacteriën hun voedingsstoffen uit de lucht en tasten ze het hout dus niet aan. Het hout zal ook niet beginnen rotten door de schimmel.
Ondanks dat je je geen zorgen hoeft te maken over de stevigheid van het materiaal, is er wel een esthetisch verschil. Je ziet namelijk zwarte spikkels of vegen over je planken. Deze verkleuring lost echter zichzelf op: de vlekken zullen mettertijd verdwijnen naarmate het hout vergrijst. Hoe lang het zal duren vooraleer het hout voldoende is vergrijsd en je de plekjes niet meer ziet, hangt af van situatie tot situatie en kan tot een jaar duren.
Wil je toch graag eerder van deze spikkeltjes af? Dan zijn hier alvast enkele simpele oplossingen die je kan toepassen om het oppervlak toch te behandelen. Zo kan onverdund schoonmaakazijn bijvoorbeeld de schimmel in esthetisch opzicht verbeteren. Je kan ook 50 tot 100 gram soda vermengen in een emmer water en tegen de plekken schrobben met een niet-metalen borstel. Laat vervolgens even intrekken. Door het zuur van het azijn en de soda worden algen en mossen gedood. Spoel af met proper water en de vlekken zullen verdwijnen. Ten slotte kan je ook gebruik maken van producten die schimmelvorming tegengaan.
Waar komt deze schimmel vandaan?
Schimmel is vaak het gevolg van vocht in hout. Dit kan zijn door regenwater, een regenpijp boven het hout, lekkende pijpleidingen tussen de planken, of een vijver waar het hout mee in contact staat. Ook voor hout geldt de regel: beter voorkomen dan genezen. Zorg dus voor voldoende verluchting, of dat je hout niet continu in stilstaand water ligt. Ook lekkende pijpleidingen laat je dus best zo snel mogelijk herstellen. Als hout niet in contact komt met water, of toch de kans krijgt om volledig te drogen wanneer het nat is geweest, zal je minder kans hebben op schimmelvorming.
Soms kan zich ook schimmel vormen op tuinwanden of de buitenkant van bepaalde tuingebouwen. Of jouw project hier vatbaar voor is, hangt af van de plaatsing en de oriëntatie ervan. Een plek waar meer schaduw is, heeft meer kans op schimmelvorming. Ook tuinschermen die naar het zuidwesten zijn gericht, worden vaker blootgesteld aan regen. Stukken hout die overdekt zijn maar toch eens nat worden, drogen veel minder makkelijk. Daardoor zijn ook dat ideale bronnen voor schimmels.
Schimmelvorming op hout is vooral mogelijk op plaatsen met een boomrijke omgeving waar oppervlakteschimmels vaak voorkomen. Daar vliegen namelijk vaker schimmelsporen rond die dan op het hout terechtkomen en zich huisvesten.
Of hout al dan niet vatbaar is voor schimmels hangt ook af van de droging van het hout bij de producent. Na het kappen van de boom en verzagen in de vorm van planken, wordt het hout gedroogd. Thermisch behandeld hout wordt nadien verhit in een oven. Deze twee processen zorgen dat het vochtgehalte in de plank aanzienlijk daalt. En hoe minder vocht, hoe minder kans op schimmelvorming. Het feit dat je dus schimmel krijgt, kan liggen aan het feit dat jouw planken niet lang genoeg in de oven hebben gezeten, of dat ze niet heet genoeg zijn verhit.
Een laatste factor die een rol kan spelen hierbij is de aard van het hout. Lichtere houtsoorten, waar ayous een voorbeeld van is, zijn sneller vatbaar voor schimmels dan (tropische) hardhoutsoorten zoals ipé en padouk.
Conclusie
Er zijn dus verschillende redenen waarom er schimmel op jouw thermisch behandeld hout verschijnt. Het belangrijkste om te onthouden, is dat schimmelvorming een natuurlijk proces is, wat je meestal niet verwacht maar wel kunt tegenkomen. Thermisch behandeld hout is dan wel minder gevoelig aan schimmelvorming dan andere houtsoorten, de kans bestaat nog steeds dat je na verloop van tijd zwarte spikkels, vlekken en vegen ziet. Deze zullen na een tijd verdwijnen tussen de vergrijsde kleur van het hout. Schimmel zal de duurzaamheid van je houten tuinwand, gevel of terras niet verlagen, dus daar hoef je je niet druk over maken. Wie toch direct van de schimmel af wilt, kan met onder andere schoonmaakazijn het hout reinigen.
Lees hier het volledig artikel uit passie voor tuinen en wonen - 01 sep 2022.